Projekt "ŠKOLA BRDSKOG BICIKLIZMA" Posedarje 2021

Napisao/la Ivan Brala

 

BICIKLISTIČKI KLUB POSEDARJE

 

 

       

 

"Škola brdskog biciklizma - Posedarje 2021." je projekt biciklističkog kluba Posedarje koje je, u suradnji sa Ministarstvom turizma i sporta, uspješno proveden u periodu od 1. srpnja do 31. prosinca 2021. godine. Provedba projekta je odobrena putem natječaja za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2021. godini. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 144.000,00 kn, od kojih je 115.000,00 kn osigurano od strane Ministarstva, a preostalih 29.000,00 kn osigurao je Klub iz vlastitih i privatnih izvora.

Ministarstvo turizma i sporta svaku godinu u svom proračunu osigurava sredstva za sufinanciranje programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem, te sufinanciranje natjecanja na lokalnoj i međunarodnoj razini stvarajući pri tome uvjete za postizanje vrhunskih rezultata hrvatskih sportaša. 

Razvoj sporta i sportskih djelatnosti usmjeren je prije svega na promicanje bavljenja sportom i to od najranije dobi, te na stvaranje uvjeta ravnomjerne zastupljenosti bavljenja sportom na čitavom području Republike Hrvatske. Bavljenje sportom pozitivno utječe na ljudsko zdravlje i razvoj, a kao odgojno sredstvo, sport ima i značajnu društvenu ulogu. Promicanjem zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja i amaterskog bavljenja sportom nije samo kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvijanje zdravih stilova života, već i od malih nogu učenje o poštivanju, prihvaćanju i življenju s različitostima, jačanje solidarnosti i timskog rada.

Kroz izvaninstitucionalnu potporu, sufinanciranjem programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem, sudjelovanja na sportskim natjecanjima i programa organiziranja međunarodnih sportskih natjecanja, razvijaju se i provode učinkovite i održive aktivnosti koje pridonose razvoju sporta.

U Nacionalnom programu športa 2019. – 2026. naveden je Poseban cilj 2.1. Poticati zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, Mjera 2.1.1. Poticati provedbu programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kojoj je krajnji cilj kroz poticanje provođenja sportsko rekreativnih programa na državnoj razini, povećanje broja uključenih korisnika u programe koji su besplatni za djecu i Poseban cilj 6.3. Jačati upravljačke i administrativne kapacitete dionika u sustavu športa, Mjera 6.3.4. Poticati međunarodnu suradnju u području športa koja za cilj ima poticati organizaciju i promociju međunarodnih športskih natjecanja u Hrvatskoj.

Zahvaljujući projektu Ministarstva turizma i sporta pod nazivom "Škola brdskog biciklizma - Posedarje 2021" Klub je napredovao kao nikada do sada. Redovni besplatni treninzi, te oprema kupljena zahvaljujući provedenom projektu, omogućili su sudjelovanje svima zainteresiranima, pa i onoj djeci kojoj financijska situacija u normalnim okolnostima to ne bi dopustila. Za vrijeme trajanja projekta kroz program "Škola brdskog biciklizma" prošlo je više od 50 djece sa područja Posedarja, susjednih općina, te cijele županije. Radu Kluba priključili su se brojni roditelji zahvaljujući kojima smo bili u mogućnosti nastupiti na većem broju natjecanja na kojima smo postigli odlične rezultate. Redovni treninzi pokrenuti kroz projekt nastavljaju se i nakon njegova završetka, a kvalitetan i sustavan rad prepoznat je od strane institucija i šire zajednice.

Tijekom provedbe projekta nastupili smo na utrkama XCO Pakoška u Pakoštanima, XC Glavica u Benkovcu, 8. MTB maratonu u Stankovcima, Usponu na Kamešnicu u Otoku kod Sinja, XCP Križni put u Posedarju, XCP Kanal Sv. Ante u Šibeniku i XCO Žedno u Trogiru. Na svakom smo natjecanju nastupili u velikom broju, te postigli zavidne rezultate. Bicikllistički klub Posedarje trenutno je na odličnoj 3. poziciji u ukupnom poretku dječje XC zimske lige Dalmacije što je rezultat koji nam je do nedavno bio nezamisliv.

Uspješno smo organizirali utrku u sklopu XC zimske lige Dalmacije. XCP Križni put privukao je ukupno 175 natjecateljica i natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te Poljske.

NABAVLJENA OPREMA

BICIKLI

KACIGE

DRESOVI

TRENIRKE

REZERVNI DIJELOVI I POTROŠNI MATERIJAL

PEHAR I MEDALJE 

GRAFIČKA PRIPREMA, TISKANJE PROMOTIVNOG MATERIJALA, FOTOGRAFSKE I SNIMATELJSKE USLUGE